22 May 2018

G-500

G500 verbeterdBunnik heeft zijn eigen G-500

In maart 2015 is rond het gemeentehuis in Odijk een nauwkeurig uitgemeten hardlooprondje van 500 meter uitgezet en gemarkeerd. De naam G-500 is ervoor bedacht, en de route is officieel door de burgemeester ‘onthuld’ en meteen daarna door wethouder Zakee en vele lopers van Loopgroep Bunnik en belangstellenden in gebruik genomen.

Deze G-500 looproute is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen de gemeente Bunnik en Loopgroep Bunnik. Daarmee is een lang vervulde wens van de loopgroep in vervulling gegaan: een veilige, goed verlichte looproute met een praktisch afstand van 500 m die we vooral voor onze donderdagavondtrainingen zullen gaan gebruiken.

De looproute is vrij toegankelijk voor iedereen en biedt dus voor alle lopers in de gemeente Bunnik en ook andere actieve groepen een mogelijkheid om ook ‘s avonds veilige rondjes van 500 meter te lopen.

Coopertest

De route is goed gemarkeerd: elke honderd meter staat er een ‘hectometerpaaltje’. Bij de startlijn, links aan de voorzijde van het gemeentehuis, hangt een bord met informatie over de Coopertest. Bij een Coopertest ga je 12 minuten hardlopen, met als doel in die tijd een zo groot mogelijk afstand te lopen. Als je dus 12 minuten hebt rondgelopen, en je afgelegde afstand hebt bijgehouden,  krijg je aan de hand van de tabel op het bord een goede indicatie hoe het met je conditie gesteld is. Dat blijkt voor veel mensen een mooie stimulans om op die manier aan de conditie te werken. (Onze twee sportieve wethouders zien ‘vanuit het gemeentehuis’ regelmatig lopers hun rondjes maken.)

G-500 en Bunniks Mooiste

De G-500 is de uitwerking van het winnende ontwerp van een prijsvraag. Tijdens de prijsuitreiking van de hardloopwedstrijd Bunniks Mooiste van 2014 werd bekend, dat de jury het voorstel van Mariken van de Lubben als nummer 1 had gekozen. Zij liep er al regelmatig, en nu nog steeds, ter voorbereiding op de volgende Bunniks Mooiste. Het is ook voor haar een inspirerende plek om regelmatig te trainen, en om te kijken hoe haar conditie er voor staat.

Nu ook voor kinderen

De Coopertest-tabel op het bord is in feite alleen voor volwassenen, voor beginners en voor ‘snelle hazen’. In september 2015 is er door Loopgroep Bunnik een tweede bord geplaatst, met een tabel speciaal voor de jeugd. Nu kunnen ook zij hun rondjes lopen en zien hoe het met hun uithoudingsvermogen staat.